Υποβάθμιση του κλάδου των επιχειρήσεων τουρισμού

Υποβάθμιση του κλάδου των επιχειρήσεων τουρισμού

Αρ. Πρωτ. 11361/16.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

- Οικονομικών

Σε συνεχιζόμενη απαξίωση οδηγεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων. Ο τουρισμός της χώρας μας αποτελεί την βαριά βιομηχανία, πάνω στην οποία μπορεί να αναστραφεί το αρνητικό οικονομικό κλίμα και να δημιουργηθούν ευκαιρίες για την προσέλκυση επενδύσεων. Οι πρακτικές, όμως των αρμοδίων και οι χειρισμοί σε βασικά θέματα, θίγουν το μέλλον των επιχειρήσεων τουρισμού και τις οδηγούν σε σταδιακή συρρίκνωση. Έτσι, η Κυβέρνηση προχώρησε στον διαχωρισμό του ελληνικού τουρισμού, εξαιρώντας από τη μείωση του ΦΠΑ τα τουριστικά γραφεία, τα λεωφορεία και τις λοιπές τουριστικές υπηρεσίες και εφαρμόζοντάς το μέτρο μόνο στα τουριστικά καταλύματα.

Αυτή η κατάφωρη και προκλητική εξαίρεση που έκανε η Κυβέρνηση, εξόργισε τους φορείς του κλάδου των επιχειρήσεων τουρισμού. Η Κυβέρνηση ενώ θα έπρεπε να προσελκύσει τουρίστες στην Ελλάδα, εντούτοις καθιστά ακριβότερο το ελληνικό προϊόν και στρέφει τους επισκέπτες σε ανταγωνίστριες χώρες. Πώς είναι δυνατόν να επέλθει αύξηση των τουριστών στον περιηγητικό τουρισμό, όταν το κίνητρο, που είναι η μείωση του ΦΠΑ στα καταλύματα, μετατρέπεται σε αύξηση κατά 45% στα τουριστικά λεωφορεία; Ταυτόχρονα, έχοντας τον μεγαλύτερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη στα τουριστικά γραφεία κατά 23%, το κόστος αναγκαστικά μετακυλύεται στον τουρίστα καταναλωτή, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχουμε μείωση στις πωλήσεις των τουριστικών πακέτων, αλλά αντίθετα να έχουμε μεγάλη αύξηση στο κόστος του περιηγητικού τουρισμού, του πλέον προσοδοφόρου για τη χώρα μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία, να προβούν στην αποκατάσταση της κατάφωρης και προκλητικής εξαίρεσης από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% των επιχειρήσεων τουρισμού, που ισχύει μόνο για τα καταλύματα;

Απαντήσεις Υπουργείων